Historia i patrimoni


Presentació

Sota el nom de CENTRE D’ESTUDIS VILASSARENCS, s’agrupa un col·lectiu legítimament constituït d’acord a les lleis que regulen el dret d’associació.

L’entitat es defineix com una associació els fins de la qual són:

- L’estudi, la difusió i la divulgació de la història, la cultura i el patrimoni de Vilassar de Mar i la comarca del Maresme mitjançant l’ús de les TIC’s (tecnologies de la informació i les comunicacions) i les noves tecnologies, i promoure actuacions per a poder-ho fer possible.

- Entenent la cultura, la història i el patrimoni en el sentit més ampli, agrupant totes aquelles disciplines dignes d’estudi i que tinguin alguna relació amb Vilassar de Mar i la comarca del Maresme, entre d’altres: la història, la cultura, la literatura, la música, l’esport, el medi ambient, l’arxivística, la biblioteconomia, museologia, la didàctica, les noves tecnologies, etc.

- El vehicle per assolir els seus fins tendirà a l’ús de les TIC’s i les noves tecnologies, sense oblidar les vies de comunicació i difusió tradicionals.

El Centre d’Estudis Vilassarencs (en endavant CEV) ja és present en l’òrbita dels centres d’estudis a nivell de país amb la participació a les Jornades del Recercat que representa en l’àmbit científic i acadèmic bona part de la recerca en matèria històrica. A nivell comarcal en les Jornades de Centres d’estudis del Maresme i en les anuals Sessions d’estudis Mataronins.

I Jornada d'Estudi i Debat del CEV ,
i presentació de la revista SINGLADURES n.27

El dia 11 d juny a les 17h tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Ernest Lluch la I Jornada d'Estudi i debat del Centre d'Estudis Vilassarencs.

La sessió gravitarà en torn del tema de la telegrafia òptica del segle XIX exemple de la qual Vilassar de Mar conserva un important vestigi, la torre de la Font de la Farinera, al Carrer del Dr. Masriera. El programa el forma una conferència de l'historiador Damià de Bas, una taula rodona formada per tècnics arqueòlegs, arxivers i historidors i restauradors que debatran també amb el públic sobre el tema central. La sessió també comptarà amb la presentació del número 27 de Singladures, revista d'Història i Patrimoni Cultural de Vilassar de Mar i el Maresme.

El tema de la I Jornada d'Estudi i debat ha estat triada perquè desprès d'un ensurt que amenaçava la desaparició d'aquest bé patrimonial el ple municipal va adoptar mesures per una primera fase de consolidació i restauració i per la supervisió de l'operativa l'Ajuntament encomanà la consultoria als estudiosos del Centre d'Estudis Vilassarencs.

I Jornada d'Estudi i Debat del CEV

Programa de la jornada:
-19:00 - Presentació de Singladures, Revista d'història i patrimoni cultural de Vilassar de Mar número 27.

-19:15 - Conferència: La torre del correu òptic de Vilassar de Mar, la seva història per Damià de Bas, historiador

- 19:45 - Taula rodona en torn de la recuperació de la torre de l'heliògraf de Vilassar de Mar.
Hi intervindran Damià Bas, historiador; Francesc Caballé, arqueòleg; Núria Rodríguez, arqueòloga; Sílvia Llobet, restauradora i Alexis Serrano, arxiver i historiador (moderador).

-20:15 - Torn obert de paraules i debat.

-20:30 - Conclusions de la jornada.

Organitza: Centre d'Estudis Vilassarencs
Col·laboren: Ajuntament de Vilassar de Mar i Biblioteca Municipal Ernest LLuch

 

Sumari del SINGLDURES n.27:

Presentació, per Laura Martínez i Portell, p. 3

Editorial, per Joan Iglesias Romaguera, p. 5

Fitxes arqueològiques del Maresme i del Vallès II. Can Gurri (Vallromanes),
per Oriol Font i Cot, p. 7

Una llàntia de la necròpoli romana de la Rajoleria Robert (Vilassar de Mar),
per Ramon Bruguera Riera, p. 13

El Robin Hood del Maresme,
per Gustau Adzerias i Causi, p. 17

Les torres del telègraf òptic,
per Damià de Bas Macià, p. 29

Breu aproximació biogràfica al beat Josep Samsó i Elias,
rector de Santa Maria de Mataró,
per Ramon Reixach i Puig, p. 39

Cartes des de la presó de Mataró:
Escenes de la repressió franquista al Maresme,
per Jordi Amat i Teixidó, p. 45

Notes en record del Vilassar de Mar fabril I,
per Alexis Serrano Méndez, p. 55

Recensions:

III Trobada d’Entitats de recerca local i comarcal del Maresme,
per Sol Teixidó Blanch, p. 59

Vilassar de Mar 1784, un abans i un després,
per Núria Rodríguez Baylach, p. 61

Evolució i paisatge a Vilassar de Mar (1850-2006),
per Alexis Serrano Méndez, p. 63

L'entitat Grup d'Història del Casal de Mataró ha organitzat el cicle de conferències "Art i Cultura al Maresme del s.XIX".

Del 8 de març al 12 d'Abril. Al Racó del Casal C/Bonaire, 25, segon pis, Mataró.

Curs Història (386 KB)

Conferència institucional:
"Vilassar de Mar, 1784. Un abans i un després"

Dins els actes per commemorar el 225è aniversari de la independència municipal (1784-2009) tindrà lloc al saló de sessions de l'Ajuntament de Vilassar de Mar la conferència institucional: "Vilassar de Mar, 1784. Un abans i un després", a càrrec de l’historiador Alexis Serrano que comptarà amb una petita introducció musical amb l’obra per a clarinet 'Hommage á J.S. Bach', de Béla Kováks, a càrrec de Gener Salicrú i Soler. En acabar l'acte es repartirà un exemplar de la publicació editada amb motiu de l'aniversari.

Data: 19/11/2009
Hora: 20h
Lloc: Sala de plens de l'Ajuntament de Vilassar de Mar

Organitza el Centre d'Estudis Vilassarencs i l'Ajuntament de Vilassar de Mar.

Nou propostes del
Centre d'Estudis Vilassarencs per l'ampliació del nomenclàtor municipal.

El Centre d’Estudis Vilassarencs (CEV) ha presentat 9 propostes de noms per a les nou places i espais públics que actualment resten sense títol oficial, tot seguint la proposta que va fer l’Ajuntament del municipi a través de la revista “VdM’informa”.

Proposta 9 noms (912 KB)

III Trobada d'Entitats de
Recerca Local i Comarcal del Maresme


Enguany el CENTRE D’ESTUDIS VILASSARENCS, com a anfitrió, li pertoca l'organització de la III Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarl del Maresme, que aquest any girarà al voltant del Patrimoni funerari del Maresme.

Més informació de la III Trobada feu clic aquí.

Les Enramades,
Festa i Tradició a Vilassar de Mar

El Centre d’Estudis Vilassarencs ha produït aquest documental que per mitjà de l’antiga festa de Les Enramades glossa sobre el Vilassar de Mar dels segles XIX i XX. El passi inaugural tindrà lloc a la fresca del pati del Museu de Marina. Juntament amb el vídeo documental s’estrenarà l’exposició que sota el mateix títol restarà a l’estatge del Museu de la Marina a partir del divendres 20 de juny .

Aquest documental ha estat realitzat pel Centre d’Estudis Vilassarencs (CEV) amb la intenció d’acostar la tradició de la festa de Les Enramades al segle XXI des d’un punt de vista etnogràfic i mitjançant les noves tecnologies. En aquest sentit, seguint la voluntat del CEV el vídeo i informacions addicionals es podran visualitzar a internet a través d'aquesta web.

Accedeix al web de les ENRAMADES
www.catvilassar.com/cev/enramades